Thursday, December 24, 2009
~mee hailam~
tghari td sy luch mee hailam...wah sgt sedap hingga menjilat sudu...heheheh...
ader aura rajin nk masak sndri??? jom lla leh cuba2 resepi ini..
Bahan-bahan ( Hidangan untuk 4 )
1/2 kg. mee kuning
1/4 kg daging ayam dan daging lembu
10 ekor udang (sedang)
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
3 ulas bawang merah ( ditumbuk)
1 sudu besar ciliboh
1 ikat sawi hijau
1 potong kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus 'baby corn'
2 tangkai daun sup dan daun bawang
2 biji limau nipis
Sos cili dan sos tomato Kicap
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air
Cara-cara memasak
Ayam dan daging direbus bersama 4 cawan air.
Tumis bawang (putih dan merah) yangtelah ditumbuk sehingga naik baunya. Kemudian masukkan ciliboh dan kacau hingga garing.
Masukkan udang dan rebusan daging serta ayam tadi.Tambah garam, ajinomoto serta sedikit gula (secukup rasa). Masukkan lobak merah,'baby corn' dan kobis.Masukkan pula sawi dan mee.Tuangkan sos cili dan sos tomato ke dalam ramuan tadi.
Tuangkan pula tepung jagung yang telah dibancuh bersama air dan kacau.
Akhir sekali masukkan kicap dan gaulkan sehingga masak. Untuk menghidangnya, taburkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta hirisan limau nipis.
selamat mencuba rakan-rakan...klu baik hati jgn lupa htr rumah sy klu dh siap msk ea...=)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment