Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, February 18, 2010

~9 sebab hati tidak bahagia~

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia

5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya.

Wallahualam"18 comments:

Uruchimaru @ kf said...

ego yg point tue!

deus X machina said...

insaf jap=)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

alhamdulillah..info yang sgt bagus :)

nURmALa mAZLan said...

tu hati kita la yg x bahagia tu..uhuks~

azlina said...

salam kasih...
terima kasih sdi berkongsi info ini...melembutkan hati yg keras...

Eyriqazz said...

pemarah tu antara paling bahaya..saya cuba untuk memperbaikinya..

Kaseh NazLieza said...

to uruchimaru:
tang ego tu lelaki knela turunkan sket ea..xslh berego tp biar btempat...hehehe...

Kaseh NazLieza said...

to deusXmachina:
mmg tujuan utk menginsafkan diri sndriri & rakan2...alhmdulillah niat tercapai...

Kaseh NazLieza said...

to suehann:
alhmdulillah...info yg bguna perlu share sama2 kan..

Kaseh NazLieza said...

to nurmala:
bkn mudah nk membahagiakan hati...kpd Allah jg kebahagiaan yg hakiki...

Kaseh NazLieza said...

to kak azlina:
sama2 kak...alhmdulillah...selagi kita blh bkongsi cerita & pengajaran selagi tulah kita akn mnjalinkan sillaturrahim di alam maya ini..

cik EPAL said...

harap dijauhkan sifat sifat sebegini :)

Kaseh NazLieza said...

to eyriqazz:
bgus...satu usaha yg mulia...

Kaseh NazLieza said...

to cik epal:
setuju dgn cik epal...

Dilala said...

thanx for sharing
entry yang sangat membantu diriku..

tersesat trus drop komen

minta izin nak buat link untuk entry akan akan datang..boleh kan?

Kaseh NazLieza said...

to dilala:
ur welcome dilala...dtglah singgah lg..

smiley said...

sgt sokong dgn semua point akk bagi tuh..

regards,
Triplesmiley

Kaseh NazLieza said...

sofea...yg baik kita amalkan...yg buruk minta kita jauhkan kan...