Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

Friday, November 5, 2010

Penggemar Barangan Prego Wajib Baca

Entry ni lieza baca dari member blog lieza my little sunshine....di atas rasa tanggungjawab lieza juga nak berkongsi info ini dengan semua pembaca-pembaca blog lieza...semoga kita semua mendapat ikibar dari kejadian ini...

"Orang kita bab makan …….makan dulu tgk kemudian……. oleh itu kita yg berugama islam di mestikan menyemak lebel bahan-bahan yg digunakan pada sesuatu produk yg di hasilkan sekiranya was-was jangan beli.perlu diingatkan makanan mempengaruhi anak2 kita......

Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati. Seorang rakan mengirim e-mail kepada Tok Wan dan kini e-mail tersebut Tok muatkan dalam fb untuk kita share lagi. Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit...... saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA .. Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil.

Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced meat!






Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat! Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang.. Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi........ ......... kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi.

terima kasih kepada penyebar emel ini & juga mungkin penulis blog yang tidak dapat dikesan siapa punya empunya cerita kerana sudi kongsi cerita ni. mujurla sos spaghetti masak sendiri. memangla sekarang ni senang jek, dah ada yang siap masak, tapi kesuciannya bagaimana pulak? lepas ni mesti berhati2 kalau nak beli barang makan tu, cek dulu ingredient nya. aku pun selalu cek benda2 macam ni. tapi, ada sesetengah pengilang yang takut untuk meletakkan bahan apa yang diorang pakai. just letak contohnya "emulsifier yang dibenarkan".. tu pun membuatkan kita ragu2 nak beli. huhu.. sekarang ni nak makan pun kena fikir banyak kali.. sekadar berkongsi ye.. wassalam

p / s : lepas ni lieza juga akan lebih berhati-hati...

6 comments:

luahfikiran said...

SALAM,
YA ALLAH, BEGITU CERITANYA ! KITA PERLU SEBARKAN MAKLUMAT INI ! TERIMA KASIH ATAS INFO INI

Sharinginfoz said...

yang buat kat malaysia ada pengesahan JAKIM so jangan le risau

Ena said...

huhu..
nasib baik tak pernah beli sos tu.. ngeri kan!

Thanks 4 sharing..

Kaseh NazLieza said...

to luahfikiran:
insya Allah yg baik harus kita sebarkan...

Kaseh NazLieza said...

to sharinginfoz:
paling penting kita mesti check details b4 membeli..

Kaseh NazLieza said...

to kak ena:
sama la kak...nasib baik liza pon xpnh beli lg...ngeri sungguh...