Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, December 3, 2009

~dalam diri kita ada tanda - tanda kebesaran tuhan~


***ruang dalam Kaabah


Hayati Dan Fahami…
Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkansejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak “Dalam diri-diri kamuada tanda-tanda kebesaran Tuhan”. Doktor menyuruh kita melihat kedua tapaktangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita.Garisan- garisan ditangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 == 99 iaitu bilangan nama Allah.
Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?
- Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasidengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah sawakan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), laluRasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makannasi dan lauknya. Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari ygkiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzimyang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the firstprocess of digestion.Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumbermineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam darijari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal daritanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg palingberkhasiat untuk kita.Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yangpaling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital , the firstline of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride,iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang inginmenggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah – Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kaliuntuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senangmemproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah -(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelummakan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuatperjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

4. Cara Rasulullah minum. -Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruhtetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum daribekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kitaminum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalamproses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas darihidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitucarbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3,iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Janganmeniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas,seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yangberzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik ygdapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulangbelakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belumberkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelakiyang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari,kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang keranaperhubungan suami isteri.

Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zinahendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat dibelakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkanpenghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia adadi badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu.

Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akantetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan ituhukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu. Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr JamnulAzhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit informasi yang diberikan oleh Mudaris(guru) ana, Mudaris Iskandar mengenai Ka’bah.

Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi(cube). Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajianoleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknyaKa’bah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi. Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama,equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan,seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain. Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imambesar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi’i, melambangkan kebenarankeempat-empat Imam tersebut.

Sekian buat renungan bersama...


No comments: