Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, September 18, 2014

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

Assalamualaikum & Salam Sihat !!!

Apa kabar kawan2 semua. Liza doakan semoga semuanya baik2 sjer. Hari ni uols masak apa?? Haaa..mesti resepi yang sedap2 kan. Sedap2 jugak..tp yg penting mknn yg kita mkn tu haruslah seimbang & kurang berlemak ea. Maklomla zaman skg ni mudah sgt kita dgr muda2 dh ada penyakit yg merbahaya seperti kencing manis & sakit jantung. tu sume disebabkan apa..tentulah berpunca dari pemakanan.

So hari ni liza happy sgt nk share resepi yang sedap lagi menyihatkan. Nama menu je ayam goreng kunyit...tp liza mmg gunakan less minyak. Inilah nikmat makan di rumah. Segala jenis ramuan kita boleh kawal. Kebersihan pon dh tentu2 kita jaga kan. 

Ok jom layan resepi liza yang cukup mudah (",)


 



RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

Bahan - bahan :
- semangkuk dada ayam (dipotong dadu)
- sedikit minyak masak (utk menumis & menggoreng ayam )
- 1 biji bawang holand (bawang biasa pon boleh)
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji cili hijau
- 1 biji cili merah
- 5 biji cili padi (jika nk pedas)
- lobak merah
- kacang panjang
- bunga kubis
- tomato
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu kecil lada putih (dikisar)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit (liza letak sedikit shj sbb suami xberapa suka kunyit)
- garam & gula (secukup rasa)
- sedikit air (utk melayukan sayur)

Cara - cara :
- potong, cuci & perap ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Kemudian dengan menggunakan sedikit minyak goreng ayam setengah masak.
- apabila ayam masak, masukkan bawang putih yang dicincang halus & bawang holand yang sudah dipotong mayang.
- apabila bawang sudah naik bau, masukkan sos tiram & sedikit air.
- masukkan lobak merah, kacang panjang & kubis bunga dan tunggu sehingga sayur setengah masak. (utk kekalkan khasiat sayur)
- kemudian masukkan tomato, cili beserta lada putih. masak untuk seketika dan kemudian sudah boleh dihidang dan dimakan.

Taraaaa..dah siap..mmg sgt mudah kan resepi ni. Paling best sebab ia sgt sedap dimakan dgn nasi putih panas2 beserta kicap. hihi..

Selamat Mencuba Sayang2 Semua (",)

No comments: