Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

Monday, September 29, 2014

RESEPI BERGEDEL KENTANG

Assalamualaikum & salam sihat buat semua rakan2..

Apa khabar pagi ini? Semoga sentiasa sihat dan cantik (",)

Seperti yang dijanjikan kali ni liza nk berkongsi resepi bergedel kentang. Bergedel ni sgt mempunyai nilai sentimental pada liza. Sebab dulu my parents menjalankan perniagaan menjual bergedel. Kira liza membesar dan bersekolah hasil dari perniagaan bergedel. Tapi sejak my parent berpindah ke rumah baru yang lebih selesa ini, perniagaan menjual bergedel tidak beroperasi lagi. Kini semua itu tinggal kenangan.

Walaupon liza adalah bekas anak tokey bergedel, tapi liza xpernah memasak bergedel sendiri. Kalau makan pon hasil air tangan my parents. Jadi bersempena memasak mihun sup tempoh hari, liza pon cuba2 la untuk membuat bergedel utk pertama kali. Alhamdulillah cubaan pertama mmg mjadi n sedap uols..Tp confirm mmg xdpt mngatasi kelazatan bergedel my parents. Walaupon bahan2 semua sama ttp xdpt menandingi kelazatan bergedel mereka.

Paling best kali ni walaupon liza mencuba buat bergedel buat pertama kalinya. Tetapi liza xperlukan mr.google utk mdptkn resepi. Semuanya masih segar dlm ingatan tatkala saban hari melihat my parents membuatnya satu ketika dahulu.

Ok cukup2 cerita mengimbau kenangan. Now liza nak share resepi bergedel kentang family liza k.

BERGEDEL KENTANG



Bahan - bahan :

- 6 biji kentang saiz sederhana (digoreng & ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
- 1/4 biji buah pala (ditumbuk halus)
- 1/2 sudu makan lada putih (ditumbuk halus)
- ayam / daging (direbus kemudian dipotong dadu)
- sedikit bawang goreng
- sedikit daun sup (dipotong halus)
- sedikit daun bawang (dipotong halus)
- 1 biji telur
- 1/2 sudu makan tepung ubi
- sedikit minyak
- garam & gula (secukup rasa)

Cara memasak :
- goreng kentang dan kemudian ditumbuk.
- bawang putih, buah pala & lada putih ditumbuk halus.
- rebus dan potong dadu ayam / daging
- kemudian campurkan kentang, bawang putih, buah pala, lada putih, ayam / daging, bawang goreng, daun sup & daun bawang. gaul hingga sebati.
- selepas itu adunan tersebut boleh diperasakan dengan garam dan gula. kemudian bentukkan mengikut saiz kegemaran masing-masing.
- apabila siap membentukkan semua adunan tadi, celup bergedel ke dalam campuran telur & tepung ubi.
- celup satu persatu dan goreng ke dalam minyak yang panas.
- goreng seketika sehingga balutan telur di luar masak dan garing.
- sedia untuk dimakan.

Bergedel ini sedap dimakan begitu sahaja. Atau boleh juga di makan dengan cicahan sos atau dimakan bersama sup dan soto.

Selamat mencuba (",)

No comments: